Achtergrond van de Klezmer.

Klezmer is de traditionele instrumentale muziek van Jiddisch sprekende Joden in Oost Europa die in vele landen en streken van Oost Europa woonden, waaronder de Oekraine, Wit-Rusland, Litouwen, Polen, Moldavie, Roemenie, Hongarije en Slowakije.

De klezmorim waren reizende muzikanten die speelden op feesten en partijen m.n. op bruiloften. Ze speelden luister- en dans melodieen. Daarnaast hadden veel steden en dorpen een eigen kapelye. Er werd niet van bladmuziek gespeeld en improvisatie is dan ook een belangrijk element, zoals in zoveel volksmuziek.

Het woord Klezmer stamt van het oud-Hebreeuws en betekent instrument om te musiceren en degenen die deze muziek speelden werden klezmorim genoemd. De naam Klezmer als muziekstijl stamt pas uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen de muziek vanuit Amerika ook in Europa heel populair werd.

De Klezmer muziek was slechts een onderdeel van een rijke muzikale traditie binnen de Oost-Europese Jiddische cultuur waarvan ook andere vormen als volksliederen en liturgische gezangen deel uitmaakten. Vanuit deze achtergrond heeft de muziek zich verder ontwikkeld in de tijd en zijn de invloeden van muziekstijlen die populair waren in het land waar joden zich vestigden duidelijk aanwezig: Russisch, Pools, Balkan, Grieks etc, zigeunermuziek en sinds het begin van de vorige eeuw m.n. de Amerikaanse jazz- en dixielandmuziek.

Naast de Klezmer was er een heel scala van volksliederen die gezongen werden in het Jiddisch (Oost Europa) of het Sefardisch (Spanje/Portugal). Het Jiddisch is een Germaanse taal, het Sefardisch een Romaanse taal welke beiden in de vroege middeleeuwen zijn ontstaan en worden geschreven met Hebreeuwse letters. Ze bevatten veel woorden uit het Hebreeuws, maar ook uit het Russisch, Pools en inmiddels het Engels. Veel van deze liedjes gaan over het gewone leven, de liefde, de rebbe (rabbijn) en er is ook een heel repertoire uit het Jiddisch theater.

Alhoewel de joden zich lieten beinvloeden door hun omgeving heeft de muziek toch haar oorspronkelijke karakter behouden met typische toonladders en ornamentatie, gerelateerd aan synagogale gezangen, chassidische muziek en volksliedjes